bentwoudWedstrijd informatie algemeen
Bij de paarden sport zijn er verschillende klassen waarin er wordt gereden en afhankelijk van je prestaties met je pony of paard wordt je dan ook ingedeeld in een bepaalde klasse.

De klasse is onderverdeeld als volgt:
ZZ
Aankomende combinaties
Combinaties zonder B diploma
Combinaties met B diploma
Licht gevorderd
Middelzwaar
Zwaar
Zeer Zwaar (dit is de top van de ruitersport)

Ook wordt er gereden voor winst en verliespunten bij opengestelde wedstrijden en bij onderlinge wedstrijden wordt het resultaat bij gehouden voor de club kampioen die aan het einde van het jaar wordt bekend gemaakt.

Dressuur Wedstrijden
Bij de dressuur wedstrijden krijg je van de jury per onderdeel je punten en deze punten worden bij elkaar opgeteld en vormen je eindresultaat van je proef die je heb gereden.
Per proef kun je maximaal een aantal punten verkrijgen.
Dit staat in je proeven boekje. Aanbevolen wordt om een proeven boekje te kopen zodat je ook weet welke proeven je moet rijden.

Als je van de jury 60-65% van de totaal aantal punten krijgt heb je een winstpunt verdiend.
Bij een proef met 260 punten krijg je dus bij 156 punten 1 winstpunt.

Als je van de jury 65-70% van de totaal aantal punten krijgt heb je twee winstpunten verdiend.
Bij een proef van 260 punten krijg je 182 punten 3 winstpunten.

Met voldoende winstpunten kun je naar een hogere klasse promoveren. Na het bereiken van het maximale aantal winstpunten moet je naar een hogere klasse.

Vanaf de klasse L kun je ook verliespunten rijden.
De percentages zijn 40-45% is 1 verliespunt, 35-40% is 2 verliespunten en bij minder dan 35% zelfs 3 verliespunten.
Zo kan het voorkomen dat je in een lagere klasse moet starten.

Om te promoveren heb je de volgende winstpunten nodig.

Van B naar L mag je met 5 winstpunten en moet je met 15 winstpunten.
Van L naar M1 mag je met 10 winstpunten en moet je met 20 winstpunten.
Van M1 naar M2 mag je met 5 winstpunten en moet je met 15 winstpunten.

Spring wedstrijden
In een klassiek of normaal spring concours kun je ook winst en verliespunten behalen.
Je krijgt 2 winstpunten als je een foutloos parcours rijdt met een voldoende voor je stijl in de klasse B.
Bij een kwart tot 4 strafpunten krijg je 1 winstpunt.
Bij 16 of meer strafpunten dan de winnaar krijg je 2 verliespunten. ook krijg je 2 verliespunten als je wordt gediskwalificeerd of wordt uitgesloten door bijvoorbeeld door een val van je pony of paard.

Als je genoeg winstpunten hebt mag je en of moet je naar een hogere klasse.

Van B naar L mag je met 5 winstpunten en moet je met 15 winstpunten.
Van L naar M mag je met 10 winstpunten en moet je met 20 winstpunten.
Van M naar Z mag je met 10 winstpunten en moet je met 20 winstpunten.
Bij 10 verlies punten kun je weer teruggeplaatst worden in een lagere klasse.

Je heb ook nog andere spring rubrieken zoals: progressief, snelheid en wendbaarheid, jachtspringconcours enz. Voor deze spring rubrieken krijg je geen winst of verliespunten.

Schofthoogte bij Springwedstrijden
Ook van belang is het meet bewijs van je pony of paard waarin de schofthoogte staat vermeld van je pony of paard wat weer van belang is bij het springen.

A-pony
 B-pony
 C-pony
 D-pony
 E-pony
schofthoogte tot
schofthoogte van

tot 127 cm
tot 137 cm
tot 147 cm
tot 157 cm

(C) The Power BBS  Alle rechten voorbehouden.